Folie okienne - Foliopedia - Litera "H"
Nawigacja: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z |
HACCP - Analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli
HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points) to zespół metod, dzięki którym jesteśmy w stanie zapewnić bezpieczeństwo żywności. System HACCP opiera się na sposobach zapobieganiu zagrożeniom. Polega to na:
- zidentyfikowaniu miejsc, w których może pojawić się zagrożenie
- wyeliminowaniu możliwości wystąpienia danego zagrożenia
- odpowiedniej reakcji, jeżeli zagrożenie ma miejsce
Folia okienna bezpieczna ma za zadanie skutecznie przytrzymywać stłuczone szkło razem i zabezpieczać je przed rozpryśnięciem.
Folie okienne bezpieczne są elementem systemu HACCP, ponieważ całkowicie eliminują możliwość przedostania się odłamków szkła do żywności w przypadku stłuczenia szyby.
Obowiązek posiadania wdrożonego systemu HACCP reguluje:
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U.2010.136.914 z zm.)
oraz rozporządzenia:
- ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 178/2002 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności
- Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.
Folie okienne bezpieczne znajdziesz w dziale : Folie bezpieczne HACCP